Acasa / Conferințe / Tehnologia Informației și sănătatea tinerilor – Un click distanță de Pandemia Digitală

Tehnologia Informației și sănătatea tinerilor – Un click distanță de Pandemia Digitală

Conferința de astăzi 30 Septembrie 2024, organizată de Senatul României
Comisia pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Inteligența Artificială

Comisia pentru Sănătate a avut ca scop explorarea impactului tehnologiei asupra educației, sănătății mintale și bunăstării comunitare într-un context digital în continuă expansiune.
Conferința a reunit lideri în politică, educație, psihologie și tehnologie, alături de tineri reprezentanți ai generației digitale. Dintre aceștia enumerăm:
• Senatorul Claudiu Mureșan, președintele Comisiei pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Inteligența Artificială,
• Oana Cueșdeanu, psiholog și psihoterapeut,
• Victor Bratu, mentor educațional, și Karina, o elevă de onoare a școlii Avenor,
• Dr. Valeria Herdea, președinte al CNAS,
• Constantin-Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România,
• Dr. Hamid Peseschkian, președintele Asociației Mondiale pentru Psihoterapie Pozitivă și Transculturală, alături de Ewa Dobiala, psihiatru și psihoterapeut din Polonia,
• Dr. Laura Comnea, vicepreședinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie,
• Liviu Andrei Țăran, fost președinte al Consiliului elevilor din Sandefjord, Norvegia.
Scopul fiind acela de a contura o abordare integrată și susținută în sprijinul sănătății și dezvoltării tinerilor în era digitală, abordând teme vitale precum inteligența emoțională, bunăstarea digitală și colaborarea între părinți, profesori și elevi.

Din Sumarul Programului:
1.Bunăstare Digitală și Învățare Conectată
Această secțiune pune accentul pe crearea unui parteneriat durabil între Profesor-Elev-Părinte. Psihologi și mentori educaționali au discutat despre modalitățile de susținere a autonomiei tinerilor, beneficiile tehnologiei, dar și riscurile pe care aceasta le implică.
2.Inteligența Emoțională și Inteligența Artificială
Unde s-a explorat cum tehnologiile avansate pot susține dezvoltarea inteligenței emoționale și cum pot contribui la echilibrul psihologic al tinerilor prin soluții inovatoare.
3.Navigarea în Pandemia Digitală
Psihologii și psihoterapeuții prezenți au aborda provocările sănătății mintale cu care se confruntă copiii și adolescenții din cauza utilizării intense a tehnologiei și vor prezenta măsuri de protecție pentru părinți și educatori.
4.Tehnologia în Medicina de Familie
Discuțiile au inclus perspective despre cum poate fi utilizată tehnologia pentru a îmbunătăți serviciile medicale în medicina de familie, cu accent pe sănătatea pediatrică și educația pentru sănătate.
5.Provocările și Oportunitățile Digitalizării pentru Tineri și Comunitate
Prin perspectiva unui tânăr absolvent activ în comunitate, s-a adus în atenția auditoriului impactul tehnologiei asupra generației sale și despre cum digitalizarea creează oportunități sociale și educaționale.
6.Dezbateri și Concluzii
Conferința s-a încheiat cu o sesiune de dezbateri, unde participanții au avut ocazia să discute și să sintetizeze ideile prezentate, conturând direcții clare pentru viitor.
Conferința de astăzi a oferit o viziune extinsă asupra provocărilor și oportunităților create de digitalizare în educație și sănătate mintală. Ne-a oferit ocazia de a învăța că succesul unei educații digitalizate depinde de parteneriate solide între profesori, elevi și părinți, dar și de o integrare atentă a tehnologiilor în viața noastră. Digitalizarea poate oferi noi căi pentru sprijinul sănătății mintale și poate îmbunătăți serviciile medicale, însă trebuie să ne asigurăm că este implementată responsabil și sustenabil și că doar prin colaborarea între toate părțile implicate, putem construi o comunitate digitală sănătoasă, orientată spre binele tinerilor și dezvoltarea armonioasă a acestora.

Despre Ionica Pocriște

Psiholog cu formare extinsă în mai multe subdomenii ale psihologiei cu: atestare în psihologie clinică, ceea ce îmi permite să evaluez și să tratez tulburări emoționale și comportamentale ale pacienților; atestare în psihologie educațională, ceea ce îmi permite să ofer servicii de consiliere școlară și vocatională, ajutând elevii și tinerii să își identifice și să își urmeze carierele potrivite; pregătire de specialitate în logopedie, ceea ce îmi permite să ofer servicii de terapie pentru tulburări de vorbire și de limbaj.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi parteneri sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@psihologionicapocriste.ro